Geef het zelfvertrouwen van je kind een boost!

Het steeds meer loslaten van je kind, door vertrouwen te hebben en te geven!

Het intense besef dat ik naast hem moet staan, het niet (altijd) over kan en moet nemen, hem bij de hand kan nemen om hem steeds weer “het leven te laten ontdekken”.
Sinds 3,5 jaar mag ik me moeder noemen. Moeder van o.a. een peuter die steeds meer besef krijgt van zijn eigen lijfje, die uitprobeert waar grenzen liggen waardoor hij zelfvertrouwen ontwikkelt waaruit zelfwaardering en zelfkennis ontstaatLees door om te lezen wat jij als ouder kan doen om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven.

Ik moet hem als moeder steeds wat losser laten; van uit mijn buik naar een eigen bed, een eigen kamer, slapen bij opa en oma, naar de crèche, naar school, spelen met vriendjes en later op kamp. Hoe ouder je kind wordt, hoe losser je hem stap voor stap laat…

De  band met ouders is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het gevoel dat je je kind geeft dat jij van hem houdt, dat je belangrijk voor hem bent en dat hij kan vertrouwen op jouw steun is een basisbehoefte!! 

Natuurlijk is dit geen nieuw gegeven, maar wel extra belangrijk je dit te realiseren. Want als ouder heb je dus de belangrijke taak om, met jouw gedrag, het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van je kind te beïnvloeden. Jij bent zeker tot 8 jaar hun ALLERbelangrijkste rolmodel… (daarna pas worden oudere kinderen en leeftijdsgenoten steeds belangrijker). Jouw kind zal jou in alles kopiëren en jouw reacties na doen.

Hier wat theorie
Zelfbesef betekent dat een kind begrijpt dat hij het zelf is die bepaalde reacties in zijn omgeving veroorzaakt. Belangrijk besef, want daar komt dan weer zelfvertrouwen uit voort. Vertrouwen dat je kind zelf iets kan. Naar mate hij het vaker heeft meegemaakt, weet hij zeker dat het de volgende keer weer zo zou gaan. Mijn zoontje vindt het bijvoorbeeld vaak best spannend om iets nieuws uit te proberen; bijvoorbeeld een glijbaan die eigenlijk net te steil is voor hem, trekt aan. Doordat hij weet dat hij wel op een iets vlakkere glijbaan durft, met het besef dat ik onder aan de glijbaan sta, zorgt ervoor dat hij dit soort activiteiten uitprobeert. Als ik hem dan een compliment geef op dit proces (dus dat hij van de glijbaan ging, omdat hij doorzette en het daardoor dus lukte), zorgt ervoor dat hij hier in groeit, dat hij zelfvertrouwen krijgt en dat hij hoort van mij hoort dat ik trots op hem ben omdat hij doorgezet heeft.

Zelfwaardering heeft te maken met een veilige hechting. Als je kind maar vaak genoeg mag ervaren dat hij ertoe doet. Dat er, ongeacht wat, van hem wordt gehouden, dat hij wordt aangemoedigd en zijn omgeving er vertrouwen in heeft dat hij het kan…
Als een kind namelijk diep van binnen ervaart dat hij niks waard is en niks (alleen) kan, kan dit zelfs tot gedragsproblemen leiden!

Zelfkennis  wordt beïnvloed door de zelfwaardering. Voor zelfkennis moet een kind van een afstandje naar zichzelf kunnen kijken en kunnen nadenken over vragen als: “Waar ben ik goed in” en “ Wat vinden anderen van mij?”.
Veel ouders ‘vergeten’ dat je kind vanaf 2 jaar naar zichzelf gaat kijken en zichzelf zal accepteren als een vanzelfsprekendheid. Het emmertje van hun zelfbeeld is namelijk leeg bij de geboorte en wordt gevuld door de reacties uit hun omgeving!
Vanaf ong. 7 a 8 jaar gaat je kind zich vergelijken met anderen om kritisch naar zichzelf te kijken.

We worstelen als ouder allemaal met vermoeidheid en een druk leven.  We willen vaak veel en snel door het leven, en je kind moet daar in mee. Soms eist dat z’n tol…
Realiseer je wat het doet als je je kind, vaak onbewust, het gevoel geeft dat je geen tijd hebt voor hem. Een mooie uitdaging zie ik dus; kom thuis, leg je telefoon weg en geef je kind minstens een uur gewoon de aandacht die hij nodig heeft.
Stel NIET die de geijkte vragen als; “Hoe was het op school? Wat hebben jullie gedaan op de crèche?” Maar neem de tijd om een kijkje te nemen in zijn belevingswereld…

Stel vragen als;
Wat maakte jou vandaag blij?
Wat maakt jou zo geweldig?
Waarom vind jij jouw vrienden zo leuk?
Heb je extra gelachen vandaag?

Vragen voor het slapen gaan;
Als je knuffels zouden praten, wat zouden ze dan zeggen?
Waar ga jij vanavond over dromen, denk je?

Dit is vast een voorproefje op de challenge die in mei gestart gaat worden. Hier kan je je vrijblijvend voor inschrijven. Je ontvangt dan wekelijk een challenge met tips van me die je thuis kan doen. Je bepaalt zelf wanneer je dit doet. Leuke uitdaging voor jezelf en je gezin! Lijkt me super als je meedoet.Ik doe het zelf ook, en zal er aan het einde van die maand een blog over schrijven.

Behoefte aan nog meer tips, praktische hulp of leuke uitdagingen die je met je kind kan doen? Neem contact met me op!!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *