kerst met kinderen

Sinterklaas is de deur nog niet uit en de kerst doet zijn aantrede alweer. Mijn zoon vroeg me vanochtend of de Kerstman ook schoentjes vult bij de openhaard… Ondanks dat de decembermaand een bijzondere maand is met veel familiefeesten, hakt het er ook in. Ook voor ons als ouders, want hoe kan je op een goede manier omgaan met dat materialistische wat deze maand bij kinderen (en iedereen om hen heen) oproept.

Ook zijn de meeste kinderen overprikkeld door alle drukte. De spanning, de pieten, het zetten van de schoen en alle cadeaus; voor je kind kan dit ontzettend vermoeiend zijn. Op school wordt er veel aandacht aan besteed. Thuis gaat dit door en dan heb je vaak ook nog opa’s en oma’s die zo graag iets geven. Wij hebben “het geluk” dat we ook nog een verjaardag in november en in januari vieren, dus alles moet in deze maanden worden gepropt. Niet alleen de vraag wat we moeten kopen, ook waar moeten we het laten is een grote vraag. Daarnaast vind ik het lastig als mijn zoon alleen maar blij lijkt te zijn met veel en grote cadeaus. En dan willen we ook nog graag de avond zo managen dat niet alle cadeaus achter elkaar worden opengeritst.

Wat een tip is; samen met je kind vooraf aan alle sint- en kerstdrukte door zijn speelgoed gaan. Waar heb ik al een tijd niet mee gespeeld? Waar kunnen we andere kinderen blij mee maken; dus wat geven we weg en wat verkopen we voor in de spaarpot? Zo maak je hen meer bewust van dat het niet vanzelfsprekend is dat alle kinderen (grote en nieuwe) cadeaus krijgen en dat er ook plaats gemaakt moet worden voor andere spullen.
En we herkennen het allemaal; zet maar eens een bak met speelgoed neer en zeg dat je het weg gaat doen; ineens wordt er uren mee gespeeld!

Maar dan kerst. De drukte van de Sint zit nog in de lijfjes en kinderen zijn aan het einde van hun latijn. Ze worden of te vroeg wakker van alle spanning of (bij ons het geval) ze zijn niet wakker te krijgen van alle vermoeidheid die er plots uitkomt.

Hieronder wat handige tips voor een stressvrije kerst met kinderen.

De eerste tip die wat voor de hand ligt, maar desalniettemin best lastig is; houd het de periode tussen Sinterklaas en kerst rustig met weinig buitenschoolse afspraken. Stop je kind op tijd in bed. Dan is je kind voor de kerst weer een beetje opgeladen.

Angsten

Realiseer je je dat je kindje nog geen onderscheid kan maken tussen fictie en realiteit. Het idee dat Sinterklaas door de schoorsteen komt en de Kerstman door de lucht kan vliegen, kan kinderen angstig maken. Dit kan doorwerken in hun hoofdje en stress opleveren. Bijvoorbeeld nachtmerries en bedplassen kunnen ineens optreden. Geef hier rustig aandacht aan en neem het serieus.

Drukke tijd

Niet alleen kinderen ervaren deze drukte, ook voor ouders is het een pittige periode: er moeten kerstinkopen worden gedaan, het huis moet worden versierd, er moet worden gekookt, familiebezoekjes worden gedaan en daarnaast moet er nog gewerkt worden. In alle haast kan de aandacht waar je kind juist in deze drukke tijd behoefte aan heeft, er bij in schieten. Merk je aan je kind dat ie wat sneller overprikkeld of hangerig is, sneller boos of verdrietig reageert? Focus je dan wat meer op je kind en probeer wat sneller in te springen op wat hij nodig heeft. Even wat me-time door samen iets te ondernemen kan al veel helpen. Al is het samen een rondje fietsen!!

Duidelijkheid

Het is voor de meeste kinderen fijn te weten waar ze aan toe zijn tijdens deze drukke dagen. Ze hebben vaak geen overzicht en dit kan kinderen onrustig maken. Door meer duidelijkheid te bieden, krijgen ze meer grip op hun leven om naar kerst toe te leven. Je kan dit zelf doen met een zelfgemaakte kalender, je kan een strook maken of een meetlint gebruiken en elke dag een stukje af te knippen tot je bij kerst bent. Maar tegenwoordig heb je ook een enorm leuk boek: “Creatief aftellen met kerst”. In dit boek onthult elk kalenderdeurtje een verrassing die te maken heeft met het minproject van die dag. Zo staan er onder andere instructies in voor het maken van pop-upwenskaarten, inpakpapier, kerstballen en lekkere marshmallowsneeuwmannen.

Daarnaast is het een leuke voorbereiding om je kind te betrekken bij alles wat er komen gaat: wat maken we voor gerechtjes op school tijdens het kerstdiner? Wat zullen we koken voor het familie-kerstdiner? Helpt je kind mee met koken en/of versieringen? Maken we kerstkaarten en welke ballen hangen we in de boom?
Onze traditie is bij het kopen van een kerstboom wil ik ook graag delen; elk jaar mogen ze een eigen bal uitzoeken voor in de boom zodat de boom straks helemaal volhangt met alle ballen die ze zelf hebben uitgezocht en gemaakt. Zo krijgt je kind echt het gevoel deel te zijn van het kerstfeest.

Het kerstdiner

Om ook nog wat aan je eigen kerstdiner te hebben, kan je ervoor kiezen om je kindjes eerst eten te geven voordat je zelf met de familie aan tafel gaat. Maak samen een mooie (eigen)kersttafel met mooie lichtjes en bijv. hun eigen versieringen en leg ze op tijd in bed.

Lukt het niet om ze op tijd naar bed te brengen en gaan ze mee aan tafel, zorg dat ze uitgerust zijn. Bouw een rustmoment in de middag en bedenk samen met hen de regels tijdens het kerstdiner. Wat gaan ze eten (meerdere gangen) en hoe lang blijven ze aan tafel? Waar mogen ze aan tafel mee spelen (denk aan kleurplaten, kleine diertjes/auto’s/spelletjes, een boekje of mss een flimpje?). Mogen ze tussen de gangen spelen en kunnen ze helpen met het dekken van de tafel en het geven van gerechtjes?

Plan wat leuks in tussendoor

Houd er rekening mee dat het voor kinderen voelt als opzitten aan tafel en een moetje. Probeer in te spelen op de behoeften van je kind. Heeft ie het nodig om wat te rennen, te spelen, een moment van rust met een boekje of filmpje of juist wat tijd alleen met iemand? Geef daar aandacht aan!! Zo houd je het leuk tijdens de verplichte dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *