het slapen van je kind

Slapen. Sinds vier jaar een hot item in mijn leven. Het begon sinds mijn zoontje werd geboren. Bijna altijd werd me de vraag gesteld; “Slaapt ie al door?”, of meer sceptisch; “Pittig he die nachten omdat je er zo vaak uit moet?”.

Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook wel belangrijk was. Ik wilde, zodra mijn kindjes er klaar voor waren, mijn nachten en vooral mijn avonden terug. En daar heb ik aan gewerkt. Met een liefdevol doorzettingsvermogen hebben we hier naar toe gewerkt.
Het lukte me om mijn oudste binnen 4 maanden door te laten slapen van 19:00-07:00 uur . Mijn dochter deed dit met 6 maanden, omdat we toen weer thuis waren na een tripje in een camper. Dat was toch lastiger in een kleine ruimte met z’n viertjes. Eenmaal thuis lukte dit snel.

Ik geloof erin dat je al in de fase voordat je kindje kan doorslapen, kan gaan werken aan dit proces. Door goed te kijken naar je kindje, de gezinsdynamiek, de mogelijkheden in huis (bijv. wanneer kan je kindje in zijn eigen bedje een slaapje doen), de omgeving en temperament van je kindje. Belangrijk is het ontwikkelen van slaaponafhankelijkheid, waarbij ouders en ook het kind, vertrouwen moeten krijgen dat het kind zelf in slaap kan vallen.  Zowel aan het begin van de avond en/of gedurende de nacht.

Slaapt je kind dan eindelijk door, dan wil het niet zeggen dat hij vanaf dan altijd goed zal slapen. Dit kan door meerdere aspecten komen. Mijn zoon, bijvoorbeeld, slaapt eigenlijk altijd heel steady, wordt vrijwel nooit wakker en heeft tegenwoordig een klokje waardoor hij weet wanneer hij pas zijn bed uit mag. Ideaal. Met hem kan ik ook afspraken maken, en regels afspreken. Mijn dochter moet soms weer even “getraind” worden. Als ze ziek is geweest, bijvoorbeeld. Dan heeft ze wat meer aandacht gehad in de avond en/of nacht en dan denkt ze dat ze dat vaker kan krijgen. We moeten dan echt even terug in het proces zodat ze weer weet wat we van haar verwachten. Na een avond doorpakken, gaat dit dan weer goed en hebben we weer goede en rustige avonden. Doorslapen is eigenlijk niet echt een issue, dat hebben ze echt wel goed aangeleerd.

Slaapt jouw kindje nog niet zoals je zou willen?
Ga je weer aan het werk na je verlof en zie je op tegen de gebroken nachten?
Raak je een beetje uitgeput?
Ben je lang bezig om je kindje in slaap te krijgen in de avond? Lukt het alleen als je bij je kindje zit, zijn handje vasthoudt of hem sust? Valt je baby alleen in slaap als je hem voedt en/of vasthoudt?
Wordt je kindje meerdere keren per nacht wakker en komt niet meer zelf in slaap?
Slaapt je kindje dan toch ineens ongewenst bij jullie in bed?
Wordt je kindje heel vroeg wakker?

Je bent niet alleen!
1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar heeft een slaapprobleem. 
Slapen is een aangeleerde vaardigheid, dat je net als lezen, schrijven en fietsen kan leren. Maar slapen gaat niet bij elk kind vanzelf en veel kinderen hebben hier hulp bij nodig. Weet dat ieder kind kan leren slapen met oefening, toewijding en geduld. 

Wil je weer goede nachten, maar heb je hier hulp bij nodig? Kijk op mijn pagina over slaapproblemen en neem contact met me op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *