hoog sensitief hooggevoelig

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen (  15 tot 20%) hoogsensitief is. Steeds vaker zie ik dan ook kinderen in mijn praktijk waarbij ik veel kenmerken zie van hooggevoeligheid. Veel ouders hebben te weinig beeld wat dit precies inhoudt, dus tijd om hier wat meer aandacht aan te geven.

Wat houdt hooggevoelig nu eigenlijk in?

Hooggevoelige kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels. Regelmatig worden deze kinderen bestempeld als angstig of lastig, maar in werkelijkheid zijn ze gevoeliger en denken ze langer na over bepaalde zaken. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs. Opvallend is dat ze meer tijd nodig hebben om te verwerken van alles wat ze zien, horen of voelen. Een hooggevoelig kind raakt makkelijk overspoeld door emoties. Hierdoor kan het zich gaan terugtrekken en stil of verlegen overkomen.

Aangeboren karaktereigenschap!

Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Wel kan gesteld worden dat hooggevoeligheid geen stoornis of diagnose is die door een psychiater of psycholoog vastgesteld kan worden. Het is een aangeboren karaktereigenschap, omschreven door Elaine Aron. Deze Canadese psychotherapeute doet al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit.

Hoe kan je hooggevoeligheid herkennen bij je kind? Lees hier de meest voorkomende kenmerken:

Prikkelgevoelig en opmerkzaam
Hooggevoelige kinderen raken snel overprikkeld en vermoeid en zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf. Van harde geluiden en een drukke omgeving schrikken ze snel en ze kunnen erg gevoelig zijn voor pijn. Hooggevoelige kinderen kunnen last hebben van bepaalde kleding (kriebelen, niet lekker zitten of nat zijn). Ook op vreemde geuren, geluiden en smaken reageren ze snel.
Deze kinderen hebben oog voor detail, zo valt het ze bijvoorbeeld op als iets van plaats is veranderd of als er iets is veranderd aan het uiterlijk van iemand.

Nieuwsgierig en bedachtzaam
Hooggevoelige kinderen stellen vaak veel en diepzinnige vragen. Ze denken net een stapje verder. Ze zien sneller gevaar en kijken dus bijvoorbeeld eerst of iets veilig is voordat ze iets doen zoals klimmen of springen. Ook houden ze vaak van rustige spelletjes in een rustige omgeving.

Gevoelig voor stemmingen van anderen
Gevoelens of stemming van anderen pikken ze snel op. Ze voelen snel aan dat er iets aan de hand is met een ander en ze kunnen goed hun medeleven tonen. Soms nemen ze stemmingen van anderen over en lijken ze gedachten te kunnen lezen.

Intens en intuïtief
Hooggevoelige kinderen kunnen ook intens zijn. Ze kunnen enorm genieten van kleine dingen, maar bijvoorbeeld ook erg boos worden. Ze zijn snel diep ontroerd en reageren vaak vanuit hun intuïtie.

Moeite met verrassingen en veranderingen
Over het algemeen houden ze niet van verrassingen. Ze kunnen moeilijk omgaan met grote veranderingen, zoals een verhuizing of een wisseling van groep.

Perfectionistisch
Ook perfectionisme komt veel voor bij hooggevoelige kinderen. Deze kinderen onderschatten vaak hun eigen talenten. Het perfectionisme kan tot faalangst leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *