thuisonderwijs corona thuiszitten

Heb je kinderen op de basisschool en moeten ze aan de bak?? Dat kan er best inhakken… Want wat moet je doen, wat is belangrijk, hoe motiveer je je kind en wat wordt er verwacht?

Ik hoor het veel om me heen;

We moeten rekenen oefenen met hem.

Met spelling moet het ook beter.

We gaan het huiswerk afmaken en dan is het klaar.

Mijn kind heeft alles in een dag af en verveelt zich dan dus.

Ik laat het lekker, hoe erg kan het zijn?

Ik heb geen idee wat belangrijk is en wat mijn kind moet doen.

Mijn kind wil niet naar mijn uitleg luisteren en verzet zich. 

We zijn nu al een paar weken bezig om ineens verplicht thuisonderwijs te geven aan kinderen. Voor de een is dit leuk, voor de ander een kriem. Je kind vindt het leuk of vindt het verschrikkelijk.

Hier wil ik jullie wat verder in helpen. Dus hieronder wat tips:

  1. Ontspan!!!

In het begin was het allemaal nieuw en anders, maar nu is de leukigheid er wel af. Ontspan. Niet ieder werkblad hoeft af. Het gaat om het leerproces.

  • Kijk naar je kind en zijn signalen!!

Kijk naar je kinderen of ze het nog volgen. Als hun oogjes afdwalen, dan kan je beter stoppen of het op een andere manier doen.
Pas je aan: het ene kind is meer hands-on, terwijl het andere kind vooral leert door over de stof te lezen en te praten.

  • Maak een dagindeling

Belangrijk is om structuur in een dag te hebben. Daar heeft iedereen een houvast aan. Is een taak af, dan mag je kind een pauze. Is het einde ochtend, dan eten we een appel. Hebben we geluncht, dan gaan we naar buiten. En daar tussendoor bepaal je welke taken het beste kunnen worden ingepland.

  • Bepaal wat belangrijk is!

Als het een dag niet lukt, dan lukt het niet. Je kunt ook leren rekenen met rozijnen of met spelletjes met dobbelstenen. Dan is het ook veel gezelliger thuis.

  • Doe het spelenderwijs

Ga bijvoorbeeld samen alles wegen in huis wat een kilo weegt. Dat kunnen kinderen ook samen met broertjes of zusjes doen. Laat ze drie dingen oppakken van zwaar naar licht, of beschrijven wat ze zien als ze door de kamer lopen.

  • Maak er iets vrolijks van.

Het laatste wat we in deze zware periode moeten doen, is elkaar de les lezen.”

Leuke links om met je kind te doen:

Laat de bladen ook eens voor wat het is en kijk eens op de onderstaande linkjes. We hoeven niet zelf het wiel uit te vinden!! Op deze links kan je leuke ideeën halen die je met je kind kan doen.

https://schooltv.nl/

Vast niet onbekend, maar hier staan leuke, informatieve onderwerpen. Laat je kind er lekker op de bank naar kijken. Meteen een rustmoment in huis voor iedereen!

https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/thuis-leren-als-de-school-dicht-is/page/1528/

Heutink biedt tijdelijk gratis werkboeken aan voor groep 1 t/m 8. Zo weet je als ouder dat wat je nu aanbiedt, aansluit bij wat kinderen op school ook zouden leren.

Verder zijn er op de site leuke ideeën voor dagplanningen, doe-bladen voor verschillende richtingen en doe-tips voor thuis voor ouders.

https://MeesterSander.nl

Meester Sander was kleuterleerkracht en maakt instructiefilmpjes op allerlei gebieden. Naast deze filmpjes heeft hij een groot aantal educatieve smartgames en apps voor jonge kinderen op zijn website staan.

https://jufmaike.nl/

Deze website van juf Maike geeft rond verschillende thema’s diverse tips voor activiteiten om kinderen te helpen bij de ontwikkelingen van vaardigheden. Ook zijn er blogs over actuele onderwerpen en leuke werkbladen voor jonge kinderen, zodat voor hen ook de ontwikkeling op gang blijft.

https://www.youtube.com/channel/UCbuFO4_wsiLRN7rbs5G4TAQ

Juf Marijke en meester Christiaan maken op hun YouTube-kanaal allerlei filmpjes voor kinderen. Ze richten zich specifiek op kinderen uit groep 7 en 8 in het basisonderwijs. Ze maken filmpjes over rekenen, taal en begrijpend lezen, maar ook biologie, burgerschap en godsdienst.

In deze filmpjes geven ze op een humoristische en originele manier uitleg over bepaalde, soms actuele onderwerpen. De filmpjes zijn overzichtelijk ingedeeld op vakgebied.

Freek Vonk is de komende weken meester Freek!! Freek geeft deze weken regelmatig les op Youtube over dieren en de natuur in filmpjes van ongeveer 5 minuten.

Elk filmpje heeft een specifiek onderwerp, waar Freek over uitlegt en leuke feitjes over deelt. Na elk filmpje zijn er een paar opdrachten voor een bepaalde leeftijd, waardoor kinderen direct de geleerde informatie kunnen toepassen.

https://followamuse.nl/aan-de-slag/

Symfonieorkest!
Vier apps voor basisschoolleerlingen om hen kennis te laten maken met verschilledenorkestinstrumenten.
Kinderen kunnen hier kennismaken met instrumenten uit een orkest. De apps zijn gratis beschikbaar gesteld door het Concertgebouw en heel mooi vormgegeven.

Voor groep 1-2 is er het Carnaval der Dieren, voor groep 3-4 heb je Peter en de Wolf, voor groep 5-6 de Schilderijententoonstelling en tenslotte voor groep 7-8 Romeo en Julia. Mijn idee is dat eigenlijk elk stuk mooi en leerzaam is voor alle leeftijdsgroepen.

https://www.mediaukkiedagen.nl/

Tijdens de Media Ukkie Dagen (27 maart tot en met 3 april 2020) is er extra aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot en met 6 jaar.

Ouders en opvoeders krijgen, aan de hand van zeven herkenbare vragen over media en opvoeding, tips en tools om samen met hun ukkie leuk én veilig aan de slag te gaan met media. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *