eetprobleem bij baby

Mijn baby eet niet

Weigert je baby om z’n groentehapje op te eten, iets nieuws te proeven of om überhaupt iets te eten?
Niet raar!! Veel baby’s vinden het eerste hapje gek, want het heeft natuurlijk een hele andere smaak en een totaal andere structuur dan de melk die hij de eerste maanden alleen maar drinkt. Vanaf 4 maanden kan je deze hapjes aanbieden en gaat het om het wennen aan deze smaken en structuren. Het gaat om bijvoeding, want de melk blijft het eerste jaar het belangrijkste! Veel meer dan een lepel hoeft het ook niet te zijn, het gaat om het idee!
Er is vaak niet sprake van een eetprobleem bij een baby, omdat hapjes tot 1 jaar alleen maar in het teken staan van wennen. Dit is gewoon weer een leuke nieuwe fase waarin je smaken uitprobeert. Zie het als een nieuwe interactie met elkaar en probeer het leuk te maken!

Als hij het niet lekker vindt, geen probleem. Maak er een gezellig momentje van en probeer de volgende dag dezelfde smaak weer, totdat het hapje lekker bevonden wordt. Dan stap je over naar het volgende hapje! En ze ga je door tot je veel verschillende smaken hebt uitgeprobeerd.

Mocht je nou wel merken dat je kind hapjes niet lekkerder gaat vinden, dan kan je contact opnemen. Dan kijken we samen wat je al doet en waar er ruimte is verbetering en/of verandering van aanpak.

Als je kindje 1 jaar is, dan is melk niet meer de belangrijkste voeding. De groentehapjes wordt mee-eten met de pot. Je baby is geen baby meer en kan eigenlijk alles (mee)eten. Dat is feest!
Maar het kan ook een uitdaging zijn of worden, waarbij eetproblemen bij je baby kunnen ontstaan. Denk aan zelf eten, aan tafel blijven zitten, niet willen en nee zeggen. Belangrijk is dat je rustig blijft. Jij als ouder hebt hier een belangrijke taak; het gezellig houden aan tafel en ook de regels blijven hanteren. We zitten aan tafel, we eten allemaal hetzelfde en we proeven alles. Als je kindje je uitdaagt met zijn gedrag, dan reageer je hier rustig en kordaat op. Maak onderscheid tussen testen van negatief gedrag en niet willen eten. Wordt het gedrag erger en weet je niet goed hoe je dit positief kan omdraaien, contact me zodat het gedrag wordt! Ik heb hier o.a. een aantal praktische tips die ik met je kan doornemen, want eten is controle voor je kind en emotie voor jou. Samen kunnen we deze emoties doorbreken waardoor je met je kind weer positieve stappen kan zetten!

Tips & tools

 • Door uit te vergroten wat er gebeurt, valt vaak op z’n plek wat er gebeurt en wat je als ouder doet om het in stand te houden of om het te creëren.
 • Daarnaast geef ik je tips en tools om ervoor te zorgen dat de strijd eruit gaat, je kind weer zal gaan eten en dat het gezellig is aan tafel!

Eetproblemen bij baby’s

 • Melk is de belangrijkste voeding van je baby gedurende het eerste jaar
 • Begin met hapjes rond de 4 maanden
 • Het proeven van groentehapjes is wel belangrijk
 • Laat je kindje wennen aan andere smaken, structuren en neem hier de tijd voor
 • Begin met groentehapjes!
 • Geef het hapje tussen twee melkvoedingen in 
 • Het is bijvoeding, dus de hoeveelheid is nu nog niet belangrijk. Het is nu alleen maar van belang dat ze wennen aan ander voedsel dan melk
 • Zorg dat ze i.i.g. genoeg melk binnen krijgen en dus kunnen genieten van hapjes en niet hysterisch worden omdat ze honger hebben
 • Geef het hapje totdat ze het lekker vinden en stap dan pas over op een andere smaak 
 • Wanneer je merkt dat deze hapjes goed gaan, kan je in de ochtend ook een fruithapje gaan geven
 • Broodkorsten kan je geven zodat ze er zelf aan kunnen sabbelen en grovere structuren proberen
 • Hoe eerder je begint om aan tafel te zitten en ze het voorbeeld te geven hoe gezellig en lekker jullie het vinden, hoe meer ze dit zullen overnemen! 
 • Ondanks dit kan er toch strijd ontstaan in de toekomst, maar neem dan snel contact met me op. Hoe kleiner je dit “aanpakt”, hoe kleiner de strijd blijft!

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!

Cliëntenstop
Mijn praktijk heeft momenteel een cliëntenstop, om kwaliteit en zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Alleen d.m.v. het invoeren van een cliëntenstop kan voldoende zorg en aandacht besteed worden aan de bestaande cliënten.