eetprobleem kind 4-6 jaar

Mijn kleuter eet niet

Weigert je kleuter om z’n groente op te eten, iets nieuws te proeven of om überhaupt iets te eten?
Niet raar!! Veel jonge kinderen weigeren regelmatig om te eten. En dat maakt je als ouders machteloos en ook gefrustreerd. Eten is belangrijk, en dus is het logisch dat je je zorgen maakt over eetproblemen bij je kleuter.

Eten is naast slapen en zindelijk worden een moeilijk gegeven waar je je als ouder onmachtig over kan voelen. En het gevoel hebt dat je er geen directe grip op hebt. Je kan je kind nou eenmaal niet in slaap toveren en je kan hem ook geen eten laten doorslikken.

Je kan je kleuter niet forceren om te eten… Maar wat kan je wel doen als je kind niet eet? Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je er voor dat je kleuter gezonde eetgewoontes krijgt en geen eetproblemen ontwikkelt?

Als hij het niet lekker vindt, geen probleem. Maak er een gezellig momentje van en probeer de volgende dag dezelfde smaak weer, totdat het hapje lekker bevonden wordt. Dan stap je over naar het volgende hapje! En ze ga je door tot je veel verschillende smaken hebt uitgeprobeerd.

Ook bij eetproblemen van je kleuter geldt;
verbieden werkt averechts, grenzen stellen niet!!

Het valt me in mijn directe omgeving op, maar ook tijdens vakanties of in restaurants; heel veel kinderen eten slecht of met bijzondere eisen. De meeste kinderen eten graag de grote P (pizza, patat of pannenkoeken). Maar ook hebben veel kinderen speciale eisen en eten bijvoorbeeld alleen pasta zonder saus, de saus apart, of alleen met ketchup. 

Ik begeleid veel ouders die thuis uitdagingen met eetproblemen ervaren met hun kleuter. Hun kind wil niet eten, of wil bepalen wat hij eet en hoeveel. Het is een strijd, niet gezellig en ouders ervaren stress om met hun kind aan tafel te zitten.

Tips & tools

 • Door uit te vergroten wat er gebeurt, valt vaak op z’n plek wat er gebeurt en wat je als ouder doet om het in stand te houden of om het te creëren.
 • Daarnaast geef ik je tips en tools om ervoor te zorgen dat de strijd eruit gaat, je kind weer zal gaan eten en dat het gezellig is aan tafel!

Eetproblemen bij kleuters

Kleuters zijn zich steeds bewuster van zichzelf in hun omgeving. Ze hebben door wat de omgeving voor invloed heeft op hen, maar ook wat zij zelf voor invloed op hun omgeving hebben. Dit zie je vaak ook terug in tafel-situaties. Het kan een uitdaging zijn om met jonge kinderen aan tafel te zitten, een gezellig moment te hebben en ze ook nog te laten eten wat jij wil. Dit kan als een strijd voelen en waarbij kinderen hun gedrag aan tafel verergeren; weglopen van tafel, gaan staan, met eten spelen of eten op de grond gooien…
Daarnaast zie je dat kinderen soms hun eten niet eten, niet willen proeven of alleen eten wat ze lekker vinden. Zoals hun groene groentes uit de pasta vissen en deze niet opeten.
Er zijn natuurlijk allerlei manieren om groenten te verstoppen, maar je wil ook dat je kleuter gewoon mee-eet en geen eetprobleem ontwikkelt. Op een speelse manier kan je hier mee aan de slag gaan, belangrijk is en blijft dat het geen strijd wordt en blijft. Haal emotie uit het eetmoment! Makkelijk gezegd, maar is wel een hele belangrijke!

Tips:

 • Houd het gezellig aan tafel
 • Eet altijd aan tafel 
 • Laat een eetmoment niet te lang duren
 • Geef het goede voorbeeld; eet zelf ook alles en maak het gezellig aan tafel
 • Maak er een normaal moment van; eten aan tafel hoort er gewoon bij
 • Koppel geen emoties aan eten
 • Blijf eten aanbieden en laat ze eten proeven
 • Smaak ontwikkelt zich na een aantal keren proeven en daar is dus tijd voor nodig!
 • Neem ze mee in de keuzes, bijv. in bepaalde groentes. Laat ze, enkele uren van te voren, kiezen uit twee verschillende groentes die jullie zullen eten bij bijv aardappels en vlees, zodat ze dit vast weten en het geen verrassing voor ze is als ze aan tafel komen zitten
 • Geef 10 min van te voren aan dat jullie dan gaan eten
 • Laat nieuwe smaken 10x proeven, want dan pas maak je smaak aan en kunnen ze weten of ze iets lekker vinden.

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!