eetprobleem peuter 2-4 jaar

Mijn peuter eet niet

Weigert je kind om z’n groente op te eten, iets nieuws te proeven of om überhaupt iets te eten?
Niet raar!! Veel jonge kinderen weigeren regelmatig om te eten. En dat maakt je als ouders machteloos en ook gefrustreerd. Eten is belangrijk, en dus is het logisch dat je je zorgen maakt over eetproblemen bij je peuter.

Eten is naast slapen en zindelijk worden een moeilijk gegeven waar je je als ouder onmachtig over kan voelen. En het gevoel hebt dat je er geen directe grip op hebt. Je kan je kind nou eenmaal niet in slaap toveren en je kan hem ook geen eten laten doorslikken.

Je kan je kind niet forceren om te eten… Maar wat kan je wel doen als je kind niet eet? Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je er voor dat je kind gezonde eetgewoontes krijgt?

Ook bij eetproblemen geldt;
verbieden werkt averechts, grenzen stellen niet!!

Het valt me in mijn directe omgeving op, maar ook tijdens vakanties of in restaurants; heel veel kinderen eten slecht of met bijzondere eisen. De meeste kinderen eten graag de grote P (pizza, patat of pannenkoeken). Maar ook hebben veel kinderen speciale eisen en eten bijvoorbeeld alleen pasta zonder saus, de saus apart, of alleen met ketchup. 

Ik begeleid veel ouders die thuis uitdagingen ervaren tijdens eetmomenten. Hun kind wil niet eten, of wil bepalen wat hij eet en hoeveel. Het is een strijd, niet gezellig en ouders ervaren stress om met hun kind aan tafel te zitten.

Tips & tools

  • Door uit te vergroten wat er gebeurt, valt vaak op z’n plek wat er gebeurt en wat je als ouder doet om het in stand te houden of om het te creëren.
  • Daarnaast geef ik je tips en tools om ervoor te zorgen dat de strijd eruit gaat, je kind weer zal gaan eten en dat het gezellig is aan tafel!

Eetproblemen bij peuters (2-4 jaar)

Het opvoeden van peuters kan een uitdaging zijn. Een belangrijke stap is dat peuters steeds meer hun eigen ikje herkennen en dit uitproberen bij hun directe omgeving. Nee zeggen tegen eten hoort daar bij! Belangrijk in deze fase is dat kinderen hun eten blijven proeven, en dat je als ouders ook aangeeft dat je dat belangrijk vindt. Maak er geen strijd van aan tafel, maar blijf het eten wel aanbieden. Kinderen leren dan dat dit erbij hoort en dat het belangrijk is omdat iedereen dit aan tafel doet. Voorbeeld geven en doorzetten is in deze fase erg belangrijk! Daarnaast is (het niet willen) eten emotie voor ouders en dus een controle voor kinderen. Dus koppel geen emoties (boos, smeken, eisen, laten gaan) aan tafel tijdens het eten, dan krijgt de strijd ook minder ruimte!

Tips:

  • Eet altijd aan tafel 
  • Laat een eetmoment niet te lang duren
  • Geef het goede voorbeeld; eet zelf ook alles en maak het gezellig aan tafel
  • Maak er een normaal moment van; eten aan tafel hoort er gewoon bij
  • Koppel geen emoties aan eten
  • Blijf eten aanbieden en laat ze eten proeven
  • Smaak ontwikkelt zich na een aantal keren proeven en daar is dus tijd voor nodig!

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!

Cliëntenstop
Mijn praktijk heeft momenteel een cliëntenstop, om kwaliteit en zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Alleen d.m.v. het invoeren van een cliëntenstop kan voldoende zorg en aandacht besteed worden aan de bestaande cliënten.