Mijn kind eet niet

eetproblemen kind

Weigert je kind om z’n groente op te eten, iets nieuws te proeven of om überhaupt iets te eten?
Niet raar!! Veel jonge kinderen weigeren regelmatig om te eten. En dat maakt je als ouders machteloos en ook gefrustreerd. Eten is belangrijk, en dus is het logisch dat je je zorgen maakt over het eetprobleem van je kind.
Eten is naast slapen en zindelijk worden een moeilijk gegeven waar je als ouder niet directe grip op hebt. Je kan je kind nou eenmaal niet in slaap toveren en je kan hen ook geen eten laten doorslikken.

Maar wat kan je doen als je kind niet eet? Je kan je kind niet dwingen om te eten… Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je er voor dat je kind gezonde eetgewoontes krijgt?

Ook bij eetproblemen van je kind geldt;
verbieden werkt averechts, grenzen stellen niet!!

Het valt me in mijn directe omgeving op, maar ook tijdens vakanties of in restaurants; heel veel kinderen eten slecht of met bijzondere “eisen”. De meeste kinderen eten bijvoorbeeld graag de grote P (pizza, patat of pannenkoeken). Maar ook hebben veel kinderen speciale eisen en eten bijvoorbeeld alleen pasta zonder saus.

Ik begeleid veel ouders die thuis uitdagingen met eetproblemen ervaren met hun kind. Hun kind wil niet eten, of wil bepalen wat hij eet en hoeveel. Het is een strijd, niet gezellig en ouders ervaren stress om met hun kind aan tafel te zitten.

Tips & tools

  • Door uit te vergroten wat er gebeurt, valt vaak op z’n plek wat er gebeurt en wat je als ouder doet om het in stand te houden of om het te creëren.
  • Daarnaast geef ik je tips en tools om ervoor te zorgen dat de strijd eruit gaat, je kind weer zal gaan eten en dat het gezellig is aan tafel!

Het begint al vroeg…

En lieve ouders met jonge kindjes; begin met hapjes rond de 4 maanden. Laat je kindje wennen aan andere smaken, structuren en neem hier de tijd voor. Het is bijvoeding, dus de hoeveelheid is nu nog niet belangrijk.  Het is nu alleen maar van belang dat ze wennen aan ander voedsel dan melk.
En hoe eerder je begint om aan tafel te zitten en ze het voorbeeld te geven hoe gezellig en lekker jullie het vinden, hoe meer ze dit zullen overnemen! Ondanks dit kan er toch strijd ontstaan in de toekomst, maar neem dan snel contact met me op. Hoe kleiner je dit “aanpakt”, hoe kleiner de strijd blijft!

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!