Slaapprobleem 4-6 maanden

Mijn baby slaapt niet

De fase van slaapvormen 
Je hebt de eerste fase met je kindje erop zitten, de toename in huilen is gestopt en je kindje gaat steeds meer naar een ritme toe; ze worden steeds meer rond dezelfde tijd wakker, krijgen rond dezelfde tijd honger en worden op bepaalde tijdstippen moe. Het is heel goed als je daar als ouder op let en hier in mee gaat. Het helpt je kindje om een bepaalde ritme te gaan aanhouden, zodat je aansluit bij hun bioritme. Zodat je slaapproblemen met je baby voor kan zijn.

Er is tijdens deze periode nog geen sprake van slaapcoaching, maar je kan wel voorbereidend te werk gaan om je kindje steeds meer ritme en routines te bieden. Dit wordt ook wel het slaapvormen genoemd. Vanaf 4 maanden kan een baby zichzelf namelijk kalmeren, bijvoorbeeld door op zijn vingers te sabbelen. Die vaardigheid kan helpen door te slapen. Want ondanks dat we niet slaapcoachen, kan je wel als ouder wel het idee hebben dat je baby een slaapprobleem heeft (ontwikkeld).

Tijdens deze fase kan je als ouder veel vragen hebben, als;
Slaapt mijn kindje wel goed en lang genoeg? Waarom duren slaapjes kort en waarom wordt mijn kindje nog wakker in de nacht of heel vroeg in de ochtend? 
Hier kan je je onzeker over voelen; want wat moet je wel en niet doen?
De meeste ouders denken pas aan een slaapcoach op het moment dat het niet meer gaat en je al maanden aan het doorbikkelen bent. Juist in de eerste maanden kun je veel doen om slaap van je baby te optimaliseren en een goede basis te leggen voor gezonde slaapgewoonten. Ik ondersteun je daar graag bij.


Vanaf 4 maanden kunnen we de ontwikkeling van een goede slaap zeker bevorderen. En dit helpt heel goed om je kindje vanaf 6 maanden goede nachten te laten maken, en het slaapprobleem van je baby aan te pakken. 

 • Baby met een slaapprobleem van 4 tot 6 maanden
 • Telefonische kennismaking van 15 minuten
 • Consult van 1 tot 1,5 uur
 • Een slaapplan op maat
 • Informatie, tips en strategieën voor het slapen van een pasgeboren baby
 • Dagelijks een contactmoment tijdens de coachingsweek n.a.v. het slaapplan 
 • 15 belminuten tijdens de coachingsweek
 • Een eindgesprek ter afronding

Willen jullie het slaapprobleem van je kind oplossen? 

Willen jullie je kind de ruimte geven deze belangrijke vaardigheid, namelijk het zelf leren slapen, onder de knie te krijgen?

Zie je het slaapprobleem van je baby niet meer zitten, heb je al tijden slechte avonden, nachten en vroege ochtenden? Wil je graag verandering in jullie huidige situatie en wil je graag de controle terugkrijgen over het slapen van je kind en natuurlijk je eigen leven?

 Neem contact op als je je herkent in onderstaande;

 • Je hebt het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd en dat niks echt goed werkt
 • Je bent moe, uitgeput en radeloos en wil dat er nu iets verandert
 • Het kost je veel tijd om je kindje in slaap te krijgen
 • Je kindje wil alleen slapen als je naast hem ligt, hem sust of zijn handje vast houdt
 • Je kindje valt alleen in slaap als hij gevoed, vastgehouden of gewiegd wordt
 • Je kindje wordt meerdere keren per nacht wakker en komt zelf niet meer in slaap
 • Hij wil vaak gevoed worden ‘s nacht
 • Hij eindigt ongewenst altijd wel weer bij jullie in bed
 • Je kindje wordt heel vroeg wakker in de ochtend
 • Je kindje maakt alleen maar korte slaapjes overdag

Hoe ga ik te werk als slaapcoach?

Ik stop pas met de coaching als alle doelen zijn behaald en ouders en kind weer hun nachtrust terughebben.

Samen starten we met het in kaart brengen van het slaap- en voedingspatroon en de gezinsdynamiek. Belangrijk is het dat jullie als ouders een einddoel neerzetten voordat we starten met de coaching met de wondervraag: “Stel je voor dat dit traject is afgerond en de situatie is helemaal geworden zoals je hoopte. Waaraan zou je dat merken?”

Persoonlijk consult
Tijdens een persoonlijk consult bij ouders thuis stellen we samen een slaapplan op specifiek gericht op jullie kind en jullie situatie. Jullie zullen hier zelf mee aan de slag gaan, met duidelijke afspraken en regels die jullie als ouder gaan nastreven.

Ik ben beschikbaar voor vragen als het niet gaat zoals besproken, en zal jullie door moeilijke momenten heen coachen.

We zullen kijken naar de overgang van ledikant naar junior bed of van de ouderslaapkamer naar hun eigen kamer. Ook kijken we naar de fase waar je kind in zit, en zullen we een schema maken voor eventueel afbouwen van voedingen (en speentjes) in de nacht. De slaapjes overdag worden als belangrijk onderdeel gezien, dus ook dit wordt onder de aandacht gebracht. Het ontwikkelen van slaaponafhankelijkheid: kinderen en ouders moeten vertrouwen krijgen dat het kind zelf in slaap kan vallen, of dat nu aan het begin van de dag is of tijdens de nacht.

Ook kan ik aandacht geven aan andere uitdagingen die eventueel thuis worden ervaren.

Ik dacht dat je van een kindje van 5 maanden nog niet kan verwachten dat je een rustige avond kan hebben. Ik liep nog steeds met haar rond voor ze eindelijk in slaap viel en met een beetje geluk sliep ze in haar eigen bedje dan door. Ik heb tijdens deze sessie geleerd dat je kindje al best wel zelf in slaap kan vallen, zonder dat ze hier heel hard bij huilen. Met alle tips voor de aankomende maanden, kom ik vast een heel eind.

Sofie, moeder van dochter (5 maanden)

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!

Cliëntenstop
Mijn praktijk heeft momenteel een cliëntenstop, om kwaliteit en zorg te kunnen bewaken en waarborgen. Alleen d.m.v. het invoeren van een cliëntenstop kan voldoende zorg en aandacht besteed worden aan de bestaande cliënten.