Slaapprobleem baby 0-4 maanden

Mijn baby slaapt niet

De eerste twee weken zijn de meest relaxte weken met je kindje, en spreek je nog niet van een slaapprobleem bij je baby. Ze slapen dan nog super veel en je kan lekker samen cocoonen. Daarna wordt je kindje steeds wakkerder en krijg je een steeds alerter kindje. Vanaf twee weken kun je een baby begeleiden bij het slapen en slaapgewoontes aanleren. Dat kan bijvoorbeeld door een dag- nachtritme te creëren (gooi ’s ochtends de gordijnen open) en een bedtijdroutine aan te houden.
Helaas is er ook een toename in huilen te zien vanaf week 6, dat zich opbouwt tot 12 weken. Dan heb je een piek bereikt en zal het huilen weer afnemen. 

Als ouders heb je veel vragen over slapen van je baby en voel je je onzeker over wat je wel en niet moet doen. Ondanks dat we baby’s onder 5 maanden niet trainen, omdat zij dan fysiek en mentaal niet klaar voor zijn, kunnen we ontwikkeling van een goede slaap zeker bevorderen. Er is tijdens deze periode dus nog geen sprake van slaapcoaching, maar je kan wel voorbereidend te werk gaan om je kindje steeds meer ritme en routines te bieden. 

De meeste ouders denken pas aan een slaapcoach op het moment dat het niet meer gaat en je al maanden aan het doorbikkelen bent. Juist in de eerste maanden kun je veel doen om slaap van je baby te optimaliseren en een goede basis te leggen voor gezonde slaapgewoonten en het slaapprobleem van je baby niet groter te maken. Ik ondersteun je daar graag bij.

 • Baby met een slaapprobleem van 0 tot 4 maanden
 • Telefonische kennismaking van 15 minuten
 • Consult van 1 tot 1,5 uur
 • Een slaapplan op maat
 • Informatie, tips en strategieën voor het slapen van een pasgeboren baby
 • Een eindgesprek ter afronding

Slaapprobleem baby oplossen? 

Willen jullie je kind de ruimte geven deze belangrijke vaardigheid, namelijk het zelf leren slapen, onder de knie te krijgen?

Zie je het slaapprobleem van je baby niet meer zitten, heb je al tijden slechte avonden, nachten en vroege ochtenden? Wil je graag verandering in jullie huidige situatie en wil je graag de controle terugkrijgen over het slapen van je kind en natuurlijk je eigen leven?

 Neem contact op als je je herkent in onderstaande;

 • Je hebt het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd en dat niks echt goed werkt
 • Je bent moe, uitgeput en radeloos en wil dat er nu iets verandert
 • Het kost je veel tijd om je kindje in slaap te krijgen – Je kindje wil alleen slapen als je naast hem ligt, hem sust of zijn handje vast houdt – Je kindje valt alleen in slaap als hij gevoed, vastgehouden of gewiegd wordt
 • Je kindje wordt meerdere keren per nacht wakker en komt zelf niet meer in slaap – Hij wil vaak gevoed worden ‘s nacht – Hij eindigt ongewenst altijd wel weer bij jullie in bed – Je kindje wordt heel vroeg wakker in de ochtend
 • Je kindje maakt alleen maar korte slaapjes overdag

Hoe ga ik te werk als slaapcoach?

Ik stop pas met de coaching als alle doelen zijn behaald, ouders en kind weer hun nachtrust terughebben en we niet meer spreken van een slaapprobleem van je baby.

Samen starten we met het in kaart brengen van het slaap- en voedingspatroon en de gezinsdynamiek. Belangrijk is het dat jullie als ouders een einddoel neerzetten voordat we starten met de coaching. De wondervraag: “Stel je voor dat dit traject is afgerond en de situatie is helemaal geworden zoals je hoopte. Waaraan zou je dat merken?”

Persoonlijk consult
Tijdens een persoonlijk consult bij ouders thuis stellen we samen een slaapplan op specifiek gericht op jullie kind en jullie situatie. Jullie zullen hier zelf mee aan de slag gaan, met duidelijke afspraken en regels die jullie als ouder gaan nastreven.

Ik ben beschikbaar voor vragen als het niet gaat zoals besproken, en zal jullie door moeilijke momenten heen coachen.

We zullen kijken naar de overgang van ledikant naar junior bed of van de ouderslaapkamer naar hun eigen kamer. Ook kijken we naar de fase waar je kind in zit, en zullen we een schema maken voor eventueel afbouwen van voedingen (en speentjes) in de nacht. De slaapjes overdag worden als belangrijk onderdeel gezien, dus ook dit wordt onder de aandacht gebracht. Het ontwikkelen van slaaponafhankelijkheid: kinderen en ouders moeten vertrouwen krijgen dat het kind zelf in slaap kan vallen, of dat nu aan het begin van de dag is of tijdens de nacht.

Ook kan ik aandacht geven aan andere uitdagingen die eventueel thuis worden ervaren.

Fijn om te sparren en te weten wat ik deze beginfase kan doen met mijn baby. Weetjes over mijn baby en haar ontwikkeling helpt om zelf keuzes te maken die goed voelen. Dat zorgt er meteen voor dat ik me als moeder zekerder voel! En dat zie ik aan mijn baby terug, want zij is ook een stuk relaxter.

Iris, moeder van dochter (2,5 maand)

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!