Slaapprobleem kind 7-12 jaar

Mijn kind slaapt niet

Als je een slaapprobleem ervaart bij een ouder kind (vanaf 7 jaar), kan je dat als ouder naast uitputting ook veel zorgen geven. Want goed slapen is heel belangrijk voor de gezondheid van je kind. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben.

Kinderen van 6 tot 9 jaar hebben gemiddeld 11 uur aan slaap nodig per nacht 

Kinderen van 10 en 11 jaar hebben gemiddeld 10 uur aan slaap nodig per nacht 

Kinderen van 12 jaar hebben gemiddeld 9 uur aan slaap nodig per nacht 

Gemiddelde bedtijd ligt tussen:

7-8 jaar: 19:30 – 20:00 uur

9-10 jaar: 20:00 – 20:30 uur

10-12 jaar: vanaf 21:00 uur.

Slaaptips bij het slaapprobleem van je kind:
– Zorg dat kinderen gedurende de dag lekker kunnen bewegen: sporten, voetballen, dansen. Kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan kindjes die vaak achter de TV of iPad zitten

– Creëer ’s avonds rust: rust en ontspanning (een warm bad) zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen. Flikkerende iPads of spannende spelletjes op de Playstation doe je uit 1,5 uur voor bedtijd. Deze geven namelijk te veel (blauw) licht, waardoor kinderen later in slaap vallen en onrustiger slapen. Ook liever geen t.v. aan. Muziek luisteren, knutselen, kleuren, lezen, praten en/of een bord-/kaartspelletje is goed. Zorg er ook voor dat je kind niet tot te laat doorgaat met huiswerk, dit houdt de hersenen te actief waardoor je kind mogelijk moeilijk in slaap valt.

– Volg elke avond het vaste bedritueel: instoppen, praatje maken of een verhaaltje lezen, dikke knuffel, licht uit

– Rust, reinheid en regelmatig is waar baby’s groot van worden, dit geldt eigenlijk nog steeds ook voor grotere kinderen. Zorg voor regelmaat: zorg dat je kind altijd rond dezelfde tijd naar bed gaat. Sta ook elke dag rond dezelfde tijd op met vaste rituelen (wassen, plassen, tandenpoetsen, aankleden)

– Stel duidelijke regels naar kinderen, laat weten dat je er altijd bent voor je kindje, maar dat je zelf ook slaap nodig hebt, bijvoorbeeld als ze midden in de nacht wakker worden

– In het weekend mag je kind best iets later naar bed en in de ochtend wat langer slapen, maar probeer hier maximaal 1,5 uur verschil in te laten zitten tussen schooldagen en weekenddagen/vakanties

– Zorg voor een slaapkamer met donkere gordijnen die weinig licht doorlaten

– Eet gevarieerd: kinderen die gevarieerd eten zouden een betere nachtrust hebben, blijkt uit onderzoek. Suiker verslechtert de slaapkwaliteit. Leg je kind ook niet vlak na de avondmaaltijd op bed, dit kan de slaap verstoren.

– Het is beter dat je kind geen cafeïnehoudende dranken meer neemt in de laatste 4 uur voor het naar bed gaan. Cafeïne zit onder andere in cola, ice-tea, (zwarte) thee, chocolade (dus ook chocolademelk), en energydrinks. 
– Roept je kind ’s nachts vaak? Laat weten dat je er altijd bent als er iets is, maar dat je zelf ook wilt slapen

– Zorg voor een slaapkamer die niet te warm of te koud is.

Het slaapprobleem ouder kind oplossen? 

Willen jullie je kind de ruimte geven deze belangrijke vaardigheid, namelijk het zelf leren slapen, onder de knie te krijgen?

Zie je het slaapprobleem van je kind niet meer zitten, heb je al tijden slechte avonden, nachten en vroege ochtenden? Wil je graag verandering in jullie huidige situatie en wil je graag de controle terugkrijgen over het slapen van je kind en natuurlijk je eigen leven?

 Neem contact op als je je herkent in onderstaande;

  • Je hebt het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd en dat niks echt goed werkt
  • Je bent moe, uitgeput en radeloos en wil dat er nu iets verandert
  • Je kind wordt moe wakker en heeft overdag weinig energie
  • Je kind kan zich overdag moeilijk concentreren op school
  • Het kost veel tijd voor je kind om in slaap te vallen
  • Je kind kan alleen in slaap vallen als je in de buurt bent
  • Je kind wordt meerdere keren per nacht wakker en komt zelf niet meer in slaap

Hoe ga ik te werk als slaapcoach?

Ik stop pas met de coaching als alle doelen zijn behaald en ouders en kind weer hun nachtrust terughebben.

Samen starten we met het in kaart brengen van het slaap- en voedingspatroon en de gezinsdynamiek. Belangrijk is het dat jullie als ouders een einddoel neerzetten voordat we starten met de coaching. De wondervraag: “Stel je voor dat dit traject is afgerond en de situatie is helemaal geworden zoals je hoopte. Waaraan zou je dat merken?”

Persoonlijk consult
Tijdens een persoonlijk consult bij ouders thuis stellen we samen een slaapplan op specifiek gericht op jullie kind en jullie situatie. Jullie zullen hier zelf mee aan de slag gaan, met duidelijke afspraken en regels die jullie als ouder gaan nastreven.

Ik ben beschikbaar voor vragen als het niet gaat zoals besproken, en zal jullie door moeilijke momenten heen coachen.

We zullen kijken naar de fase waar je kind in zit, nemen mee wat slaapprobleem van je kind triggert (bijv. wat hij de hele dag meemaakt en eventueel moet verwerken (leeg maken van een vol hoofdje!)
Daarnaast ontwikkelen we de slaaponafhankelijkheid: kinderen en ouders moeten vertrouwen krijgen dat het kind zelf in slaap kan vallen, of dat nu aan het begin van de avond is of tijdens de nacht.

Ook kan ik aandacht geven aan andere uitdagingen die eventueel thuis worden ervaren.

Fijn dat we onze avond weer terug hebben en dat onze dochter niet meer zo enorm moe is overdag. Dit is fijn voor ons hele gezin!!

Willemijn, moeder van dochter (8) en zoon (5)

Alles al geprobeerd? En nog steeds met je handen in je haar? Neem dan nu contact op!